Datum registrace: 08. 01. 2011
lenkavy
Sebekoučink
Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 137218.18 km |
Kolo: | 66668.00 km |
Cvičení: | 5714 h 35 min |
Přátelé
Lektoři
Jak si přidat lektora
lenkavy
Jak psát blog?Výzva 32: Jím zakysané
11. 08. 2019
Jogurty, jogurtové nápoje, kefíry, acidofilní mléka, kysané podmáslí a jiné kysané mléčné výrobky.
Všechny tyto výrobky doporučujeme pravidelně zařazovat do vašich jídelníčků (nejen) skrze obsah blahodárně působících probiotických bakterií. Více o pozitivech kysaných mléčných výrobků se můžete dočíst v článku.
Pojem probiotický znamená „pro život“ a jeho opakem je vám jistě známý pojem antibiotický, tedy působící „proti životu“.
Narušená střevní mikrobiální rovnováha souvisí s mnohými onemocněními, dokonce i s obezitou. Více informací o tomto zajímavém tématu se dočtete zde.
Zakysané pravidelně „na talíři“
Víme, ne každý je nadšen z kelímku bílého jogurtu nebo kefíru.
Věřte ale, že zakysané mléčné výrobky lze konzumovat na mnoho způsobů:
- společně s vločkami či müsli,
- s čerstvým, sušeným nebo kompotovaným ovocem,
- připravit si můžete i smoothie,
- jogurtem doplňte či ozdobte své obilné kaše,
- máte-li rádi sladké koláče a buchty, přidejte si k nim i zakysaný mléčný výrobek,
- stejně tak se skvěle hodí ke sladkým jídlům jako jsou například palačinky, lívance, tvarohové knedlíky apod.
- z jogurtu můžete připravit osvěžující zmrzlinu, stačí přidat libovolné ovoce.
Pokud jste spíš na slané, i zde je spousta možností:
- z jogurtu nebo zakysané smetany vyrobíte lahodnou lučinu, kterou lze konzumovat jen tak nebo ji můžete použít pro výrobu dalších pomazánek,
- vyrobíte z nich i skvělé zálivky či dresinky k zeleninovým salátům,
- milovníci majonézy či tatarské omáčky mohou svou oblíbenou pochutinu smíchat s jogurtem a tím ji odlehčit,
- lžíce jogurtu či zakysané smetany se vždy hodí k ozdobení polévky či omáčky,
- v létě skvěle osvěží i studená polévka z kefíru,
- a závěrem nelze zapomenout na oblíbené tzatziki.
Zakysané mléčné výrobky lze bezpochyby používat i v teplé kuchyni.
- jistě víte o jogurtových či kefírových moučnících,
- víte, že z jogurtu můžete připravit dokonce i pizzu,
- kysané mléčné výroby můžete využít namísto šlehačky do různých omáček a polévek.
Zde je však třeba zdůraznit, že vysokými teplotami probiotické bakterie usmrtíte. Ostatní nutriční a senzorické benefity však zůstávají…:-)
Nejím slazené zakysané
Ve výzvách Necukruji a Cukr mě nepřekvapí jsme upozorňovali na fakt, že musíme množství cukru v jídelníčcích omezovat.
Slazené mléčné výrobky obsahují zbytečně velké množství přidaného cukru.
Preferujte určitě zakysané výrobky bílé barvy a odnaučte se konzumovat slazené.
Jogurty obsahují nejčastěji okolo 3 - 4 kostek cukru v malém, 150 ml kelímku!
Domácí nebo kupované?
Víme, že nové trendy haní vše průmyslově vyrobené a domácí se považuje za kvalitnější.
V případě zakysaných výrobků ale určitě platí, že koupit znamená neprohloupit!
Potraviny vždy byly a jsou zdrojem alimentárních onemocnění. Jejich výskyt a riziko vzniku jsou však dnes výrazně nižší díky mnohým opatřením ve výrobních procesech. A nejsou to jen konzervanty a „chemie“, jak se uvádí.
V případě výroby zakysaných mléčných výrobků se riziko kontaminace podstatně snížilo zavedením vysokých hygienických standardů během procesu výroby a balení, a proto zde „chemie“ není potřeba a vyhláška její použití dokonce zakazuje.
Výroba domácích jogurtů a zakysaných výrobků může být riziková v tom, že si rozmnožíte nežádoucí mikroorganismy.
Vyrábíte-li si např. domácí jogurty, určitě doporučujeme pro každou várku (pro tzv. zaočkování) použít nový, koupený jogurt, protože zde máte jistotu čisté mikrobiální kultury. Dále dbejte na vysokou čistotu veškerého nádobí, čímž opět snižujete riziko mikrobiální kontaminace.
Co vy a zakysané? Jíte je pravidelně a jaká je vaše nejoblíbenější úprava?
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Bílý polotučný jogurt používám i místo zakysané smetany. Tu používám jen výjimečně, když vařím "pro někoho jiného" - třeba pro návštěvu. Z kysaných výrobků mám ráda podmáslí, někdy kupuju kyšku. Acidofilní mléko mi nechutná, je moc kyselé. Proto asi to podmáslí - má ze všech těch výrobků největší obsah cukru (a málo tuku - to mi vyhovuje, obvykle nemám problém s přemírou cukru, ale živočišného a SAFA tuku).
Článek je pěkný, ale k technice psaní bych měla jednu připomínku k psaní odkazů na jiné články. Nemám ráda nic neříkající odkazy typu "se dovíte v tomto _článku_", "si můžete přečíst _zde_". Je vhodnější místo "zde" nebo anonymního "článku" napsat konkrétní název článku (nebo ho nějak jinak blíže identifikovat) - tak poznám, jestli jsem ho už četla nebo ho mám otevřený ve frontě ke čtení - a v takovém případě nepotřebuji odkaz zbytečně rozklikávat. Navíc, když se chybička vloudí a odkaz je uveden špatně (což není případ tohoto článku), dá se pak článek dohledat podle názvu.
Se stobem jsem se odnaučila průmyslovým ochuceným kefírům a dělám si s ovocem a taky jsem se s velkým nadšením naučila jíst skyr.Možná vezmu na milost i řecký jogurt.Jinak ho mívám svátečně jen přes dovolenou.
lenkavy
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?